Waar “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” over gaat

Het Reputatiebureau » Blog » Waar “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” over gaat
Kaft “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” gebonden versie

Het “managementvak” is eigenlijk altijd in beweging. Ieder jaar komen er nieuwe inzichten bij, en raken anderen verouderd. En over die nieuwe inzichten komen vaak verschillende boeken uit. Toch is er één managementboek, dat al tientallen jaren wordt gezien als het allerbeste: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey. Ik heb me ook door dit boek laten inspireren.
Nu verwacht ik heus niet dat iedereen het boek gelezen heeft. In dat geval geef ik het je graag als mee als “boekentip”.

In dit bericht zal ik je een samenvatting geven. En ik zal proberen uit te leggen, wat ik er dan zo goed aan vind.

Over het boek

Het boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” is geschreven door Stephen Covey. En het gaat ook al een tijdje mee. Covey schreef het namelijk in 1989. En sinds dien wordt het in veel andere managementboeken aangehaald.

De Nederlandse titel geeft een wat beperkter beeld van de inhoud. De oorspronkelijke titel denkt de laden wat meer: the seven habits of highly effective people. Want de zeven eigenschappen zijn niet alleen bedoeld voor leiders. Je kunt ze eigenlijk in je hele leven toepassen.
Het boek gaat namelijk over persoonlijke effectiviteit en persoonlijk leiderschap. Capaciteiten die je als leider natuurlijk nodig hebt. Maar ook als je geen leidinggevend beroep hebt, kun je er ontzettend veel baat bij hebben.

Covey schreef zijn boek op basis van een groot literatuuronderzoek naar succes. Hij bekeek daarbij wat mensen echt succesvol maakt. Daarbij kiest Covey niet voor een snelle oplossing. Door te werken met eigenschappen maakt je deze een onderdeel van je dagelijks leven. Daardoor zijn de zeven eigenschappen veel meer dan een simpel trucje. Een nadeel is dat het wel even kan duren voor je ze echt eigen hebt gemaakt.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap samengevat

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap gaan dus over persoonlijke effectiviteit en persoonlijk leiderschap. Hoe zorg je ervoor, dat je zelf een effectiever, waardevol leven leiden?

Om effectief te zijn, is volgens de Covey de balans tussen productie (p) en productiemiddel (PM) van belang. Dit noemt hij de p/PM-balans. Hij beschrijft dit aan de hand van de fabel over de kip met de goude eieren. Het goude ei is de productie, de kip is het productiemiddel.

Het is van belang dat je zowel de kip als het gouden ei aandacht geeft. Als je het ei te weinig aandacht geeft, heb je er te weinig profijt van. En als je de kip verwaarloost, stopt zij met eieren leggen.

De zeven eigenschappen geven je daar handvatten voor. Hij verdeelt deze onder in de overwinningen op jezelf en de overwinningen met je omgeving.

Overwinningen op jezelf

Met de eerste drie eigenschappen boek je overwinningen op jezelf. Ze zorgen ervoor dat je een onafhankelijke persoonlijkheid krijgt. Dat wil zeggen dat je zelf keuzes maakt. Over je beslissingen, maar ook over bijvoorbeeld je humeur en gevoelens. Je laat deze niet afhangen van anderen, of externe factoren als het weer.

De eerste drie eigenschappen zijn:

#1 – Wees proctief

Als pro-actief persoon beslis je zelf hoe je op situatie reageert. Daarbij laat je je leiden door je principes. Dit zijn de dingen die je belangrijk en rechtvaardig vindt. Daar val je voor iedere reactie en iedere beslissing op terug.

In het begin is dat lastig. Maar na een tijdje wordt het een tweede natuur om je op je principes in plaats van je emoties te baseren.

#2 – Begin met het einde voor ogen

Om een effectief leven te leiden, moet je weten wat je in je leven wilt bereiken. Waar hecht je waarde aan? En welke doelen stel je jezelf? Dit is het belangrijkste onderdeel van persoonlijk leiderschap.

#3 – Belangrijke dingen eerst

As je weet wat je in je leven wilt bereiken, kun je bepalen wat daarvoor belangrijk is. Eigenschap drie zegt dat je die dingen het beste ook als eerste kunt doen. Je werkt dan dagelijks eerst aan je persoonlijke levensdoelen, wat veel voldoening geeft.

Overwinningen met je omgeving

Onafhankelijk zijn is best prettig. Maar nummer 1 word je niet alleen. Uiteindelijk hebben we elkaar allemaal nodig. Covey noemt dit in de zeven eigenschappen van effectief leiderschap wederzijdse afhankelijkheid.

In het principe van wederzijdse afhankelijkheid helpen we elkaar om dingen voor elkaar te krijgen.

De overwinningen met je omgeving behaal je met de eigenschappen 4, 5 en 6:

#4 – Denk in win-win

Als je met elkaar samenwerkt, wil je er eigenlijk ook allebei op vooruitgaat. Toch denken we vaak in termen van winnen-verliezen (ik ga erop vooruit, maar jij niet) of gewoon winnen (als ik maar voor elkaar krijg wat ik wil).

Denken in win-win is ook iets anders dan een compromis sluiten. Je gaat op zoek naar een manier waarop je er allebei op vooruitgaat.

#5 – Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Veel mensen die iets gedaan willen krijgen, beginnen met hun eigen standpunt. Ze willen dat de ander hen begrijpt. Maar weet je dan wat de ander wil? Wat zijn doelen zijn? Nee, dat weet je dan niet. Begin met het standpunt van de ander en probeer pas begrepen te worden, als jij hem of haar goed begrijpt. Luister dus goed naar wat de ander zegt.

#6 – Synergie

De eigenschap “synergie” is een beetje lastiger uitleggen in een paar zinnen. Stel dat je aan een project werkt. Dan bestaat dat project vaak uit verschillende onderdelen. Bij synergie is het eindresultaat groter, beter of creatiever dan de losse onderdelen bij elkaar opgeteld. 1 + 1 = 5.

De zeven eigenschap: houd de zaag scherp

Het boek heet “de zeven eigenschappen van effectief leiderschap”. Toch zijn er tot nu toe maar 6 eigenschappen benoemd. De zevende eigenschap overkoepelt de andere 6. Deze luidt: houd de zaag scherp.

Je bent zelf je belangrijkste productiemiddel. En dus moet je ook voor jezelf zorgen. Neem de tijd om na een lange dag werken tot rust te komen. En besteed actief tijd en aandacht aan je gezondheid.

Ook het onderhouden van je sociale contacten behoort tot eigenschap 7. Daarmee oefen je niet alleen je communicatie. Het geeft je ook een uitlaatklep om de dingen van je af te zetten.

Mijn ervaringen met de zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Zelf heb ik de zeven eigenschappen tijdens mijn studie leren kennen. Ook in de boeken die ik daarvoor gebruikte, kwamen ze regelmatig terug. Toch werd mijn interesse pas echt aangewakkerd nadat ik het boek had gelezen.

Inmiddels ben ik een tijdje bezig om me de eigenschappen eigen te maken. Dat gaat natuurlijk met pieken en dalen. Maar ik moet zeggen dat de resultaten me nu al uitstekend bevallen. Het lijkt me om effectiever te zijn in zowel mijn werk als mijn privéleven.

Al met al kan ik het boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” van harte aanbevelen. Als je geïnteresseerd bent in persoonlijke effectiviteit kun je er eigenlijk niet omheen.

Wil je er meer over weten of over verder praten? Stuur me dan gerust eens een mailtje of een berichtje op LinkedIn. Het lijkt me leuk om er met je over door te praten.

Geschreven door:

Gepubliceerd op:

Laatst gewijzigd op:


Geplaatst in:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *