Een vol hoofd - zwart notitieboekje met blauwe pen van Het Reputatiebureau.

Een vol hoofd, wat doe je eraan?

Het Reputatiebureau » Blog » Een vol hoofd, wat doe je eraan?

Gisteren had ik weer eens “zo’n dag”. De hele dag vlogen er allerlei gedachten door m’n hoofd. Kansen, taken, “dat zou ik ooit eens moeten doen”, zakelijke dreigingen, noem het maar op. Al met al zat ik dus met een vol hoofd. En dan ben ik in ieder geval toch niet zo productief als ik graag had willen zijn.
Dat gebeurt me wel vaker. Maar wat doe je eraan? In dit bericht wil ik je graag meenemen in mijn aanpak.

Even rust!

Waar ik mee begin, is even een stapje terug nemen. Ik ga voor het raam staan en staar gewoon een paar minuten naar buiten. Daarbij let ik alleen maar op wat ik zie, hoor en voel. Dan heb ik het geluk dat ik op water uitkijk. Daar gebeurt altijd wel iets waar je je aandacht op kunt vestigen.

Wat ik nu gedaan heb, noem je mindfulness. In die paar minuten ben ik alleen maar bezig geweest met het hier en nu. We gaan dus letterlijk van “mind full” (hoofd vol) naar mindful.
Mindfulness is een oefening om meer rust te creëren1. Veel gedachten tegelijk hebben, kost je best wat energie. En die kun je beter aanwenden om echt iets met die plannen te gaan doen.

Uitzicht vanuit mijn raam.
Het (vandaag beetje druilerige) uitzicht vanuit mijn raam.

Alles “op papier”

De volgende stap om is die gedachten die ik heb een plaats te geven. Gedachten komen steeds bij je op, omdat je hersenen bang zijn dat je iets vergeet. En dus blijf je jezelf eigenlijk constant aan een taak, goed inzicht of dreigend “moetje” herinneren. David Allen noemt dit in zijn boek “Getting Things Done” losse eindjes2.

Je kunt twee dingen doen om deze gedachten uit je toch al volle hoofd te halen. Je kunt direct iets met een gedachte doen als die bij je opkomt. Gevolg: je pakt van de hak op de tak allerlei dingen op. Soms werkt dat, maar voor mij meestal niet. Het resultaat is dan 1001 projecten, waarvan er geen een klaar is…
Optie twee is dat je de gedachten “parkeert”. Je schrijft ze op op een plaats waarvan je zeker weet dat je ze later weer tegenkomt. Voor mij is dat bijvoorbeeld de inbox van Todoist, de taken-app die ik gebruik. Als m’n hoofd weer eens stampvol zit, doe ik vaak een “geheugendump”. Ik schrijf dan alles op waar ik op dat moment aan denk. Zonder erover na te denken, dat komt later wel.

Van een vol hoofd naar een plan

Notitieboekje met pen
Het notitieboekje waarin ik inzichten en ideeën uitwerk.

Als ik alles op een rijtje heb, maak ik een plan. Daarbij begin ik altijd met nog een stap terug. Ik vraag me af wat er op dit moment prioriteit heeft. Daarvoor gebruik ik de eerste drie eigenschappen van Stephen Covey: Wees proactief, begin met het einde voor ogen en belangrijke dingen eerst3. Daarmee krijg ik een beeld van mijn prioriteiten op dat moment.

Met die prioriteiten in m’n achterhoofd, schakel ik terug naar Getting Things Done. Ik loop het lijstje met gedachten af en neem er steeds een beslissing over. Zit er een taak voor mij in? En kan ik die binnen twee minuten uitvoeren? Dan doe ik het gelijk. En anders maak ik van de gedachte een uitvoerbare taak die ik op m’n takenlijst zet.
Als er geen taak in zit, vraag ik me af of ik de gedachte wil bewaren. In dat geval schrijf ik hem vaak op in m’n notitieboekje, waar ik hem verder uitwerk. En zo niet, dan kan ik het weloverwogen weggooien.

Achter Getting Things Done zit veel meer dan ik hier heb genoemd. Todoist heeft een goede blogpost op haar website staan, waarin de methode goed wordt uitgelegd.

Samenvatting: wat te doen tegen een vol hoofd

Van een hoofd dat vol zit met ideeën wordt je niet bepaald productiever. En dus is het dan zaaks om je gedachte te ordenen. Zelf volg ik daarvoor drie stappen.

Ik zorg allereerst voor een paar minuten rust. Gewoon door even uit het raam te staren. Daarna maak ik een geheugendump in mijn taken-app, Todoist. En van die berg gedachten maak ik vervolgens een plan om ermee aan de slag te gaan.

Het resultaat is dat m’n hersenen me niet meer steeds helpen herinneren. De taken en ideeën zijn uit m’n hoofd en staan op een plaats waar ik ze later weer kan vinden. Dat geeft de rust om na te denken en creatief met je gedachten aan de slag te gaan.

Bronnen

  1. Bouwman, Jolanda en Carry Petri (1997), Druk, druk druk, over vitaliteit en stressbestendigheid, pp. 98, 7e druk, Zaltbommel: Thema ↩︎
  2. Allen, David (2015), Getting Things Done, de kunst van stressvrije productiviteit, e-book, uitgeverij Lev. ↩︎
  3. Covey, Stephen R. (1989), De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, pp. 39, 97e druk, Amsterdam/Antwerpen: Business Contact ↩︎

Geschreven door:

Gepubliceerd op:

Laatst gewijzigd op:


Geplaatst in:

Dit bericht delen


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *