Eigenlijk wil ieder bedrijf graag een goede naam opbouwen. En dat is ook niet zo gek, want het is een belangrijke peiler in je zakelijke succes. Toch blijft het altijd een beetje mysterieus begrip, dat maar lastig uit te leggen is. Wat is reputatie nu precies? In dit artikel kijken we daar eens wat beter naar.
De betekenis van het woord “reputatie”
Laten we allereerst eens in het woordenboek duiken. Wat betekent het woord eigenlijk? In de online variant van Van Dale vind je: “(goede) naam, faam”. De gedrukte variant is misschien iets duidelijker. Daarin staan “de hoedanigheid waaronder iets of iemand bekend staat” en “het gunstig bekend staan”.
De betekenissen in het woordenboek zijn een mooi vertrekpunt. Maar ze maken nog steeds niet echt duidelijk wat je reputatie dan precies is. Want wat wil “een goede naam, faam” dan precies zeggen? Laten we dus nog wat dieper in de materie duiken.
Wie bepaalt hoe je bekend staat?
Nu we weten dat reputatie over “bekend staan” gaat, komt al snel een nieuwe vraag aan de orde. Wie bepaalt eigenlijk waar je dan om bekend staat? Het antwoord is misschien minder verrassend. Dat zijn de mensen die op de een of andere manier aan je bedrijf verbonden zijn. In het zakelijk jargon worden dat de stakeholders genoemd.
Het verschil tussen reputatie en imago
Wanneer je aan de slag gaat met bekendheid, kom je ook een ander begrip tegen: imago. En in praktijk worden reputatie en imago vaak in een adem met elkaar genoemd. Toch zit er een (groot) verschil tussen deze beide begrippen.
Je imago wil zeggen: hoe je op het publiek overkomt. Zaken als je logo, bedrijfspand, communicatiestijl en bedrijfskleding geven allemaal een signaal af. En daarmee zorg je dat je publiek een bepaald beeld van je krijgt. Je zult in het vervolg van dit artikel zien, dat dat beeld nog niet zoveel over je reputatie zegt. Verwar deze begrippen dus niet met elkaar!
Hoe wordt je reputatie bepaald?
Je weet nu dat je stakeholders je reputatie bepalen. Maar waar “kijken” zij dan precies naar? En hoe bepalen ze dan of je een goede of slechte reputatie hebt?
In theorie is het eigenlijk niet zo lastig. Dat doen ze door goed te kijken naar wat je zegt en doet. Voldoet je werkwijze aan hun verwachtingen? En wat vinden ze dan van je aanpak en de resultaten die je oplevert?
Nu is het natuurlijk wel zo, dat iedereen zo zijn eigen mening heeft. En dat maakt dat je reputatie van persoon tot persoon kan verschillen. Toch zit er vaak wel een gemene deler in. Daardoor kun je een soort “algemene reputatie” voor die specifieke groep stakeholders bepalen.
Meer dan 1 vorm
Je hebt best wat verschillende groepen stakeholders. Denk aan klanten, medewerkers en leveranciers. Maar je kunt ook denken aan je buren bijvoorbeeld. Zij hebben ook bepaalde belangen waar jouw bedrijf een rol in speelt.
Omdat al die stakeholders andere belangen hebben, bouw je eigenlijk ook meer dan 1 reputatie op. Klanten vinden immers weer andere dingen belangrijk dan je leveranciers. En bij je buren sta je ook weer om heel andere dingen bekend.
Het is wel zo, dat deze verschillende “vormen” elkaar kunnen beïnvloeden. Stel dat je reputatie onder leveranciers bijvoorbeeld niet optimaal is en dat je klanten daar over horen. Dan is er zeker een kans, dat dit ook hun visie beïnvloedt. En dan staat ook je reputatie onder klanten op de tocht.
Conclusie
Nu we dit weten, kunnen we de hoofdvraag van dit artikel gaan beantwoorden: wat is reputatie?
Reputatie is het geheel van eigenschappen waar je bedrijf onder stakeholders om bekend staat. Hun waardering over die eigenschappen bepaalt, of je een goede of slechte reputatie hebt.