Een deuk in je imago, wat nu?

Dit artikel delen?

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Foutje gemaakt? Voorkom reputatieschade

Rapper Boef, die in opspraak raakt nadat hij vrouwen voor hoeren uitmaakt. Lil Kleine, die voor opgetrokken wenkbrauwen zorgt door de burgemeester wel heel denigrerend aanspreekt met “Pietertje”. Max Verstappen, die plots over de tong gaat omdat hij zijn tegenstander een duw heeft gegeven.
Zomaar drie voorbeelden van incidenten waarin bekende personen (even) in opspraak raakte. En waar hun imago dus een deuk op zou kunnen lopen.

Maar hoe erg is dat nu echt zo’n probleem, imagoschade? En wat kun je doen, als je ermee te maken krijgen? Daarover lees je in dit artikel meer.

Imagoschade, hoe erg is dat nu eigenlijk?

Veel bekende Nederlanders hebben hard aan hun imago gewerkt. En voor bedrijven is dat vaak niet anders. Dat is ook niet zo gek, als je er vanuit gaat dat je imago je visitekaartje naar je publiek is.
Maar hoe erg is het nu, is je imago beschadigd raakt? Het antwoord daarop hangt van een aantal factoren af.

Je kunt imagoschade vergelijken met een valpartij. De ene keer val je, en heb je een blauwe plek. Heel vervelend, maar de schade valt reuze mee. De volgende keer kun je net wat vervelender terecht komen, waardoor je je been breekt. Veel meer schade dus, die je veel meer problemen oplevert.
Met imagoschade werkt dat dus net zo. In de inleiding haalde ik Max Verstappen al aan. Die heeft in de afgelopen jaren een fanatiek, maar bovenal heel sympathiek imago opgebouwd. En dat brengt hem nu een groot voordeel. De kans is groot dat hij, als hij zich verder gedeisd houdt, zonder al te veel kleerscheuren van de situatie afkomt.

Het kan ook heel anders aflopen. De schade aan je imago kan er ook voor zorgen, dat mensen zich niet meer met je willen associëren. Rapper Boef is daar een bekend voorbeeld van geweest.
Toen hij op sociale media vrouwen uitmaakte voor hoeren, had een aantal organisatoren het met hem gehad. Die wilde niet dat hun (goede) namen met hem in verband werden gebracht. Met tot gevolg dat zij hun boekingen annuleerde.

Kortom, imagoschade kan heel schadelijk zijn. Zeker als je het niet snel en adequaat aanpakt.

Eerste hulp bij imagoschade

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarentegen is een foutje ook zo gemaakt. En dus is de kans op een beschadigd imago nooit helemaal uit te sluiten. En dan is het tijd voor EHBO: Evalueren, Houding bepaling, Beoordelen en Oplossen.

Je begint dus met Evalueren. Wat is er nu precies gebeurd? En waar reageert je publiek op? Doe even een stapje terug om deze vragen eens rustig te beantwoorden.
Daarna ga je je houding bepalen. Hoe sta je zelf in deze situatie? En hoe kun je je het beste opstellen? Soms is een meer schuldbewuste houding beter, terwijl je in andere gevallen best iets kritischer over de situatie kunt zijn.
Aansluitend ga je de situatie beoordelen. Hoe groot is de schade? En hoe ingrijpend zijn de reacties in praktijk?
Met het antwoord op die vragen, kun je gaan oplossen. Je maakt een plan van aanpak, waarin je de schade eerst probeert te beperken. Vraag jezelf eens af wat je nu moet doen, om de situatie niet verder uit de hand te laten lopen. Ga daarna eens nadenken over de langere termijn: wat kun je doen om je imago weer wat te verbeteren?

Met EHBO als basis kun je zelf de eerste stappen als jouw imago beschadigd is. Of als je schade dreigt op te lopen. Maar blijf niet te lang zelf proberen. Ga op tijd op zoek naar een goede adviseur die jouw bedrijf kan helpen.

Geen artikel missen?

Abonneert u zich dan op onze nieuwsbrief. Vul hieronder in ieder geval uw e-mailadres in

Ontvang onze nieuwsbrief

Ontvang een of twee keer per maand onze nieuwsbrief in uw inbox. Het enige dat u hoeft te doen, is uw e-mailadres in te vullen. Uitschrijven kan uiteraard altijd.